Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο πιστός Θωμάς


      Μετά την Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή σειρά έχει ο Απόστολος Θωμάς. Θα αυτοανακηρυχθώ Ρομπέν των αδικημένων προσώπων της ιστορίας του χριστιανισμού, όχι βέβαια ότι με έχουν ανάγκη. Άλλωστε όσοι ασχολούμαστε με θέματα πίστης όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά.   
         Ο Απόστολος Θωμάς είναι απών τη μέρα που ο αναστημένος Χριστός συναντά για πρώτη φορά τους μαθητές Του "τῶν θυρῶν κεκλεισμένων" (Ιω.20,19) Αν θεωρήσουμε έλλειψη πίστης τη δυσκολία να δεχτεί την ανάσταση του Χριστού όταν αργότερα μαθαίνει το τι συνέβη, τότε θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και για τους υπόλοιπους μαθητές καθώς ούτε εκείνοι είχαν πιστέψει πριν Τον δουν ζωντανό μπροστά τους και πριν τους δείξει τα σημάδια από τις πληγές. Όταν η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή αναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης η αντίδραση τους μόνο σθεναρή πίστη δεν προδίδει "κἀκεῖνοι ἀκούσαντες ὅτι ζῇ καὶ ἐθεάθη ὑπ' αὐτῆς, ἠπίστησαν" (Μκ 16,11). Γι΄αυτό και ο Ιησούς αργότερα τους επιπλήττει για "τὴν ἀπιστίαν αὐτῶν καὶ τὴν σκληροκαρδίαν" (Μκ.16,14). Δεδομένου ειδικά του γεγονότος ότι ο Ιησούς είχε επανειλημμένα αναφέρει τη σταύρωση και την Ανάστασή του είναι άξιον απορίας γιατί δυσπιστούν τόσο. Το ίδιο λοιπόν δύσπιστος με τους υπόλοιπους μαθητές είναι και ο Θωμάς όταν ακουμπά τα σημάδια από τα καρφιά. 
            Πόσο σημερινός φαίνεται ο Θωμάς εδώ. Πόσο γνώριμος σε εμάς τους ανθρώπους του 21ου αιώνα. Σήμερα η πίστη είναι πολυτέλεια, στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που μπορεί να αποδειχθεί με τις αισθήσεις, αυτό που πιάνουν τα χέρια μας και βλέπουν τα μάτια μας. Ο Ιησούς όμως δεν του το αρνήθηκε, του δείχνει τις πληγές Του, του επιτρέπει να Τον αγγίξει δείχνει ότι δέχεται την φιλοπερίεργη φύση του ανθρώπου, την ανάγκη για αναζήτηση και προσωπική εμπειρία. Αναγνωρίζει την καλοπροαίρετη διάθεση έρευνας της αλήθειας και τη βίωσή της με τις αισθήσεις προβάλλοντας άλλη μια απόδειξη στους αμφισβητίες της Ανάστασής Του. Κι ο Θωμάς ψηλαφεί με τα χέρια και πιστεύει με την καρδιά και αναφωνεί με όλη του τη δύναμη "Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου!" (Ιω.20,28).
                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου