Τρίτη 10 Απριλίου 2012

1η μέρα της Κιβωτού στο νερό

Κάθε φορά που διηγούμαι την ιστορία του Νώε στα παιδιά μου στο σχολείο η πρώτη ερώτηση που μου θέτουν είναι κάθε χρονιά η ίδια: "Συνέβη αλήθεια ο κατακλυσμός; Υπήρξε στην πραγματικότητα ο Νώε και η Κιβωτός;" Το θέμα όμως είναι πως αυτές είναι δ ύ ο ερωτήσεις και ενδέχεται να μην έχουν κοινή απάντηση. Ο κατακλυσμός είναι ένας μύθος που συναντάται σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς της εποχής εκείνης, οι συνθήκες που περιγράφονται είναι παρόμοιες και οι ήρωες που σώζουν τον κόσμο είναι πάντα το ίδιο ικανοί και πιστοί. Άρα η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι πιθανώς καταφατική, η παγκόσμια συλλογική μνήμη μετέφερε μια ιστορική αλήθεια μέχρι τις μέρες μας μέσα στην άχλη των μύθων. Όσο για τη δεύτερη ερώτηση, ας την αφήσουμε για το άλλο μάθημα (μέχρι τότε ελπίζω να την έχουν ξεχάσει!).

Το ιστολόγιο αυτό είναι ένα πείραμα, για να δούμε πόσοι χωράνε στην Κιβωτό μας, αν μπορούν να συνυπάρξουν παρά τις διαφορές, αν θα υπάρξει ο ήρωας που θα σώσει την ανθρωπότητα και αν θα βρούμε ποτέ ξανά στεριά. 

3 σχόλια:

  1. Καλοτάξιδη Χρύσα μου!!!!Δεν ξέρω αν θα βρεθεί ο ήρωας αλλά ελπίζω να χωρέσουμε πολλοί και .... να συνυπάρξουμε γιατί έχουμε ένα θέμα σε αυτόν τον τομέα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίδες το διαδίκτυο...;
    Γρήγορα και εύκολα έφτιαξες την "κιβωτό" σου...!

    Ενώ...:
    http://asteiakia.gr/anekdota/an_o_noe_eftiaxne_tin_kiboto_stin_ellada

    ΑπάντησηΔιαγραφή